Münster

19 mei 2016

Woensdag 17 december is Instituut Blankestijn met een aantal leerlingen naar Münster geweest. Onder het thema ‘oud en nieuw’ hebben de leerlingen onder andere kennisgemaakt met de verwoeste stad in WOII en haar wederopbouw, de Vrede van Münster, de kooien van Jan van Leiden en de bijzondere combinatie van oude en nieuwe elementen in de grote stadskerken. Met een vragenlijst onder de arm werd duidelijk dat de architectuur van de jaren ‘50 veel van de mooie oude gebouwen heeft vervangen.

Ook de wrede afschrikking van de kooien met de leiders van de Wederdopers aan de Lambertikirche ontbrak niet in het programma. De geschiedenis werd compleet met een bezoek aan de Friedenssaal in het prachtig gerestaureerde Rathaus. Hier vonden verscheidene historische gebeurtenissen plaats, waaronder de vrede na de 80-jarige oorlog in 1648, beter bekend als de Vrede van Münster.
Munster_Instituut_blankestijn_particulier_ondewijs
Na zoveel informatie was het tijd om het “nieuwe” Münster te ontdekken met zijn vijf kerstmarkten en mooie winkelstraten. Tot slot volgde een bezoek aan de Münsterse Dom waar oude en nieuwe elementen een bijzondere sfeer aan deze kerk geven. In stijl ging het via de MacDonalds weer terug.   In de trein bleek dat drie leerlingen evenveel punten hadden gescoord op de vragenlijst. De doorslaggevende vraag: ‘Hoeveel portretten van Nederlanders hangen aan de wand in de Friedenssaal?’werd door Sirjana het dichtst benaderd. Zij mocht dan ook de hoofd(brekende) prijs in ontvangst nemen. Het was een geslaagde afsluiting van 2014!