Eerste particuliere school in Nederland bestaat 50 jaar

22 mei 2016
PERSBERICHT

Utrecht, 26 maart 2015

Eerste particuliere school in Nederland bestaat 50 jaar

De eerste particuliere school in Nederland, aan de Oudegracht in hartje Utrecht, bestaat dit jaar op de kop af 50 jaar. Op 26 maart 1965 werd een halve eeuw geleden met de oprichting van Instituut Blankestijn de basis gelegd voor particulier onderwijs in Nederland.

Jubileumjaar

De opening van het jubileumjaar vindt plaats op donderdag 26 maart. Klokslag 1 uur verricht rector Frans van Heijningen de openingshandeling voor een feestmiddag voor leerlingen en ouders aan de Oudegracht. Een reünie voor alle (oud-)leerlingen, ouders, (oud-)medewerkers en relaties staat gepland op 28 mei en wordt gehouden op het complex van de Hockeyclub Laren. In dit bijzondere jaar geeft Instituut Blankestijn extra aandacht aan de Prinses Máxima Manege in Den Dolder. Dit is een hippisch therapeutisch centrum, waar kinderen met en zonder beperking met paarden in de weer kunnen zijn. Zo is er de mogelijkheid tot fysiotherapie te paard, maar ook tot het rijden met huifbedden. Leerlingen van het Instituut verzorgen de paarden, mesten de stallen uit en lopen mee met de fysiotherapeut. Het Instituut zet zich ook in voor financiële ondersteuning voor de Manege.

50 Jaar geslaagd onderwijs

50 Jaar na de oprichting, is het Instituut uitgegroeid tot een mini-scholengemeenschap. Het aanbod varieert van groep 7 en 8 van de Basisschool tot onderbouw en bovenbouw met de schoolexamens VWO, HAVO en VMBO-TL/MAVO. Wat niet is veranderd, is het adagium dat ouderwets-degelijk onderwijs in een veilige leeromgeving hand in hand gaat met plezierig leren en de best mogelijke resultaten. Instituut Blankestijn hanteert nog altijd een maximale klasomvang van 8 leerlingen per lesgroep.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie is de rector: de heer Frans van Heijningen, telefonisch bereikbaar via telefoonnummer: 030 – 231 45 41 of via de e-mail: fjvh@inbl.nl.

Over Instituut Blankestijn

Instituut Blankestijn ontstond in 1965 toen Ad Blankestijn besloot zijn particuliere school te beginnen als reactie op verschillende negatieve ontwikkelingen binnen het onderwijs in Nederland, zoals het almaar groter worden van klassen en scholen. Instituut Blankestijn werd zo de eerste zelfstandige particuliere school in Nederland die Voortgezet Onderwijs aanbood.

Het unieke programma, de laatste twee schooljaren in één, werd alom bekend. De leerlingen van Instituut Blankestijn deden toen allen hetzelfde: Staatsexamen HBS-B. Nu, 50 jaar later, is Instituut Blankestijn uitgegroeid tot een mini-scholengemeenschap: Basisschool, Onderbouw en Bovenbouw met de schoolexamens VWO (klassen 4, 5, 6), HAVO (klassen 4, 5) en VMBO-TL/MAVO (klas 4).

Instituut Blankestijn is een particuliere school en ontvangt daarom geen enkele vorm van subsidie. De particuliere opleiding van Instituut Blankestijn wordt geheel en al bekostigd door de ouders van de leerlingen.
Instituut Blankestijn particuliere school staat al een halve eeuw lang voor geslaagd particulier onderwijs. Het bewijs, dat ouderwets-degelijk onderwijs in een veilige leeromgeving hand in hand gaat met plezierig leren en de best mogelijke resultaten: Instituut Blankestijn 50 jaar geslaagd particulier onderwijs.