Interview hockeyclub Schaerweijde met particuliere school Blankestijn

31 maart 2017

Frans van Heijningen viert dubbel jubileum Blankestijn

Onderwijsinstituut bestaat 50 jaar en is 15 jaar sponsor van Schaerweijde.
Door: Hanneke van Kooten

Wanneer ik maandagmiddag het clubhuis bereik, zit Frans al vanuit een strategische positie aan een heerlijk kopje koffie, terwijl hij goed zicht houdt op alles dat er aan zijn wakend oog voorbij trekt. In dit opzicht verschilt deze ontmoeting in weinig van zijn dagelijkse werkomgeving, waar hij vanuit zijn directeurskamer dicht bij de ingang van het Instituut ’s morgens vroeg alle leerlingen het gebouw ziet binnenkomen. In hart en ziel nog steeds de vakdocent van 22 jaar geleden, heeft hij sinds vorig jaar naast het rectoraat nu ook de volledige eindverantwoordelijkheid over het instituut in handen genomen.

Blankestijn: kennis en aandacht

Het Instituut zelf bestaat dit jaar vijftig jaar wat binnenkort gevierd gaat worden met een feestelijke reünie In Utrecht. In die vijftig jaar heeft Instituut Blankestijn zich zien uitgroeien tot de omvang en goede staat van dienst waar het nu is. Het Instituut heeft zo’n 100 leerlingen per jaar, een slagingspercentage van ruim 95% en een breed palet aan schooltypen. Sinds 2003 behoort ook de bovenbouw van het basisonderwijs daarbij. Kennis en aandacht, daar draait het in het onderwijs allemaal om. Een gemêleerde ploeg van 30 vakbekwame docenten met hart voor de zaak; goede voorlichting aan de leerling en zijn of haar ouders.

Twee groepen leerlingen

In principe zijn er twee groepen leerlingen, legt Frans uit. Aan de ene kant zijn er de leerlingen die met net dat beetje extra aandacht er toch in slagen net dat niveau te halen waar ze anders wellicht niet aan toegekomen zouden zijn. Aan de andere kant zijn het de leerlingen die met behulp van het specifiek op elk individu toegespitste lesprogramma gericht toewerken naar een zo optimaal mogelijke voorbereiding op de soms erg hoge dan wel erg specifieke toelatingseisen van het vervolgonderwijs. De school kent dan ook als doel om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op het vervolgonderwijs en wil de studenten motiveren het allerbeste uit zichzelf te halen.

Karakteristiek aan de cultuur binnen de school is de huiselijke sfeer van de leskamers en de regelmatig terugkerende ouderavonden waar docenten, leerlingen en hun ouders onder het genot van een hapje en drankje in de werfkelders van het Instituut bij elkaar komen om uitgebreid over zichzelf en de schoolprestaties te praten.

Teamspeler

Frans kenmerkt zichzelf als een teamspeler die aan de andere kant, waar nodig, een heldere regie voert. Een mensenmens ook, die als geen ander beseft hoe belangrijk het is dat zijn leerlingen goed in hun vel zitten. De link met de hockeysport is al gauw gelegd: net als hockey vergt ook studeren een duidelijke focus en doorzettingsvermogen, beide zijn topsport in optima forma. Frans komt graag op het hockeyveld en gaat ook geregeld bij wedstrijden van leerlingen kijken. Naast Schaerweijde sponsort de school nog vier andere hockeyclubs in de regio. Onlangs leverde dat een mooi moment op. Businessclub Club32 ontving Frans tijdens de wedstrijd die Heren 1 speelde tegen Kampong. De Businessclub van Kampong was toen te gast op Schaerweijde: Kampong wordt ook door Instituut Blankestijn gesponsord. Wij als Schaerweijde zijn er trots op dat wij Instituut Blankestijn dit jaar al 15 jaar tot onze trouwe clubsponsor mogen rekenen.