Meet the professor bij Instituut Blankestijn

16 mei 2016

Het Wetenschapsknooppunt Utrecht (Summerschool Junior, Collegetour met André Kuipers, W&T Academie) organiseerde ter gelegenheid van de driehonderdtachtigste verjaardag van de Universiteit Utrecht het project ‘Meet the professor’. Ook de basisschool van Instituut Blankestijn nam hieraan deel. De leerkrachten Karin Trap en Patricia de Jong doen verslag.

meet the professor Op woensdagochtend 30 maart 2016 stapten honderdveertig professoren op de fiets naar bijna alle Utrechtse basisscholen. Die dag praatten de profs met de kinderen uit de bovenbouw over hun onderzoek. Ze vertelden hoe je nieuwe medicijnen uitvindt, regels voor heel Nederland maakt of vulkanen onderzoekt. En natuurlijk mochten de kinderen de profs het hemd van het lijf vragen! Vooraf deden alle scholen mee aan de spannende Meet the Professor Quest.

Tijdens deze quest kwamen onze leerlingen in de periode november 2015 tot maart 2016 steeds meer over de professor te weten. Elke maand stuurde de hoogleraar een geheime aanwijzing in een gouden envelop naar de klas over zijn of haar identiteit. Zo kwamen wij er langzaam achter wie onze professor is en waar hij werkt. Het bleek prof. dr. M.J.M. Bonten te zijn en hij is werkzaam in het UMC. Hij houdt zich onder andere bezig met onderzoek en bestrijding van infectieziekten.kweek

Voorafgaand aan zijn bezoek kwamen er twee laboranten van het UMC naar onze klas om kleine kweekjes af te nemen bij de leerlingen, van de neus, de keel en de duim. De professor besprak de resultaten van de kweek een dag later met de leerlingen.

Meet the professor

Op dertig maart fietsten alle professoren in toga vanaf het Academiegebouw in Utrecht richting de basisscholen. Onze prof had mazzel, hij hoefde maar 210 meter te fietsen. De leerlingen hadden allemaal vragen voorbereid en konden deze op hem afvuren.

Het uur vloog om. Daarna kwamen alle kweekjes uit zijn tas en werden de resultaten bekeken en besproken. De bacteriën, die gisteren nog onzichtbaar waren, hadden zich nu vermenigvuldigd in een rap tempo. Daardoor kon je kleine kolonies zien op de kweekbodem.

Om 12.00 uur moest de professor afscheid nemen. We kregen een wetenschapsspel cadeau en tot slot was er nog een fotosessie met onze superprof!

Deze fijne en leerzame ochtend hebben we te danken aan het 380-jarig bestaan van de Universiteit van Utrecht en natuurlijk aan ‘onze’ professor M.J.M. Bonten.

Wilt u hier meer over lezen, kijk dan op deze site.

Meet the professor Instituut Blankestijn