Robert Burns Supper met Address to a Haggis en bagpipe player

29 januari 2017

Robert Burns (1759-1796) was de bekendste dichter en liedjesschrijver die in het Schots geschreven heeft. Iedereen kent wel zijn gedicht Auld Lang Syne, het afscheid nemen van goede vrienden, maar niet voor eeuwig. Tijdens het zingen worden kruislings de handen geschud. Veel traditionele bijeenkomsten in Schotland, maar ook in Engeland, worden hiermee afgesloten. The Last Night of the Proms is een goed voorbeeld.

Op woensdag 25 januari hebben de leerlingen van Instituut Blankestijn kennis gemaakt met het Robert Burns Supper. Er werd geen half werk geleverd: bagpipe player, haggis, neepies and tatties en Address to a Haggis, het zat er allemaal in.

Burns’ verjaardag, op 25 januari, wordt nog steeds door Schotten over de hele wereld gevierd. Hierbij wordt traditioneel haggis geserveerd, een vleesgerecht, gemaakt van schapenhart, –long en –lever, vermalen met reuzel, ui, havermout peper en zout, kruiden en bouillon. Erbij worden neepies and tatties, koolraap en aardappelpuree, geserveerd.

Onder begeleiding van een bagpipe player werd het geheel binnengedragen, waarbij de ode Address to a Haggis wordt gereciteerd.

De sectie Engels heeft gemeend dit Schotse fenomeen maar eens voor het voetlicht te halen. De Schotten lijken op ons, en wij op de Schotten. Schotten sturen elkaar kerstkaarten die met potlood beschreven zijn. De ontvanger gumt de tekst uit en stuurt nog voor kerst de kaart weer terug voorzien van zijn eigen boodschap. En wie beweert dan nog dat Nederlanders zuinig zijn?