6 december 2022

De bijzondere (Spaanse) lessen van mevrouw Perez

Mevrouw Perez is al sinds 2003 docent Spaans bij Instituut Blankestijn. Ze verhuisde vanuit Cuba naar Nederland voor de liefde en kon niet wachten om haar vak ook hier te beoefenen. Maar ze stond voor een uitdaging; ze sprak immers geen Nederlands. Instituut Blankestijn zag dit niet als obstakel, maar als een verrijking van haar lessen. Mevrouw Perez vertelt over het docentschap bij Instituut Blankestijn.

Hoe startte uw docentencarrière in Nederland?

“Ik werkte als docent in Cuba. Toen ik naar Nederland was verhuisd, wilde ik graag zo snel mogelijk weer lesgeven. Maar doordat ik de Nederlandse taal niet beheerste, vertelden velen mij dat ik nog niet aan de slag zou kunnen. Ik besloot daarom ook nog een diploma Nederlands te halen. En toen zag ik een vacature van Instituut Blankestijn; die heeft alles voor mij veranderd. Er werd namelijk juist een docent gezocht die uitsluitend lesgeeft in het Spaans. Dit was voor mij ideaal. Maar ook voor de leerlingen; een taal leer je immers niet beter dan het gewoon te spreken. De leerlingen zijn jong en leren snel.”

Hoe verliepen de lessen?

“Al snel zagen we dat de lessen hun vruchten afwierpen. Het onderwijs van Instituut Blankestijn kwam hierbij dan ook wel ten goede. Ik vind het heel prettig om in kleine groepjes te werken en veel persoonlijke aandacht te geven. We vinden altijd een manier waarop de leerling de stof begrijpt en weet wat er van hem verwacht wordt. Desnoods gaan we een-op-een ervoor zitten en gebruiken we gebaren of foto’s. Ik vind het belangrijk dat leerlingen op een leuke manier leren en gebruik bijvoorbeeld veel muziek. Ook zijn leerlingen minder bang om fouten te maken als ze tijdens de les enkel communiceren in het Spaans. Kortom: de leerlingen leren de taal optimaal.”

“Maar de leerlingen leren niet alleen van mij. Zij hebben mij door alle jaren heen ook mij geholpen met de Nederlandse taal. En nog steeds helpen en verbeteren ze mij. Dat vind ik erg mooi!”

“Ik volg Spaans Elementair en dat vind ik heel leuk! Mevrouw Perez geeft de lessen op haar eigen manier; we houden niet vast aan een specifiek boek. En dat blijkt goed te werken. Als ik binnenkom heb ik even een gesprekje in het Spaans met haar. We gaan vervolgens hard aan het werk, maar geinen soms ook tussendoor. Het is heel gezellig.”–  5 vwo-leerling bij Instituut Blankestijn

Zijn uw lessen de afgelopen 20 jaar veranderd?

“De voertaal tijdens mijn lessen is nog altijd Spaans, maar de tijden zijn wel veranderd en mijn lessen veranderen mee. Zo leer ik leerlingen bijvoorbeeld nu ook om vanuit Spaans naar Nederlands te vertalen. We spreken dus vaker tussendoor Nederlands dan voorheen.”

Wat vindt u het leukste aan uw werk?

“Lesgeven is mijn passie. Bij Instituut Blankestijn ben je niet alleen een docent; je bent een soort begeleider. Je draagt écht bij aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Daar hebben en nemen we de tijd voor. Je leert elkaar snel kennis en bouwt een heel hechte band op. Het gaat niet alleen om de taal. Oud-leerlingen zeggen wel eens: “Je moet bij Instituut Blankestijn Spaans leren, want je leert naast Spaans namelijk wijze lessen. Ik stel leerlingen veel vragen, zoals: wie ben je? Wat wil je? En wat zou je leuk vinden om later te doen?”

“Het contact met de leerling is gewoon heel bijzonder. Dat blijft ons, maar ook de oud-leerlingen bij. Ik heb nog veel contact met oud-leerlingen. Zo heb ik jaren geleden lesgegeven aan drie broers die hier heel jong zijn begonnen. Sinds ze hun diploma hebben gehaald komen ze alle drie nog steeds regelmatig langs.”