Historie Instituut Blankestijn

20 april 2016

Historie

Instituut Blankestijn is de oudste particuliere school van Nederland met inmiddels een rijke historie en een groot netwerk.

“Er zijn pogingen gedaan om ons te imiteren. Door onze klein­schaligheid hebben wij een beperkte capaciteit; als er bij ons geen plek meer is, kan dat een alternatief bieden.” Ad Blankestijn

Lees hier over Ad Blankestijn in De Volkskrant.

Oprichter Ad Blankestijn

Ad Blankestijn - historie

Oprichter Ad Blankestijn

Instituut Blankestijn werd in 1965 opgericht door Ad Blankestijn. Na zijn middelbare schoolperiode en studie wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Utrecht, studeerde hij geruime tijd in Parijs. Zijn grote voorliefde voor Frankrijk en de Franse taal werd daar ontwikkeld. Hij sprak altijd met bevlogenheid over zijn ‘Parijse’ periode. Diezelfde passie kenmerkte zijn werk en lesgeven. Hij was vernieuwend. Als bevlogen onderwijsman introduceerde hij het particulier onderwijs in Nederland. In 1965 stichtte hij zijn eigen school: Instituut Blankestijn.

Blankestijn gaf les, voerde persoonlijk de directie en was ook vaak in het weekeinde op zijn Instituut te vinden. Dat Instituut verwierf een uitstekende reputatie, met prima opgeleide medewerkers en goede examenresultaten. In 1999 bouwde Blankestijn zijn concept ‘de laatste twee jaar in één‘ uit tot een volledige opleiding van de brugklas tot en met het examenjaar.

Baanbrekend was Ad Blankestijn eveneens toen hij in 2003 als eerste begon met een particuliere basisschool. In 2008 nam hij afscheid van zijn Instituut. Hij nam zich voor om vooral veel te blijven lezen en zich te blijven ontwikkelen, een eis die hij ook aan zijn medewerkers stelde. Hij bracht zijn laatste jaren door in zijn geliefde Frankrijk en schreef deze columns. Hij overleed in 2015, maar zijn geesteskind, Instituut Blankestijn, leeft voort.

55 jaar geslaagd onderwijs

De naam van Ad Blankestijn, de ‘vader van het particulier onderwijs in Nederland’, blijft verbonden aan Instituut Blankestijn, dat inmiddels is uitgegroeid tot een mini-scholengemeenschap met een basisschool en een school voor voortgezet onderwijs met volledige afdelingen voor mavo, havo en vwo van klas 1 tot en met het examenjaar. De schoolomgeving, de leraren en onze unieke methode zijn erop gericht onze leerlingen een uitgelezen kans te bieden om zich maximaal te ontplooien. Tussen 1965 en heden slaagden vele duizenden leerlingen van Instituut Blankestijn voor het felbegeerde examen vwo, havo of mavo. Onze basisschoolleerlingen behaalden sinds 2004 de hoogst mogelijke Cito-toetsscores en werden terdege voorbereid op een vervolgtraject aan de middelbare school.

Instituut Blankestijn wordt vandaag de dag voortgezet door Marielle van Rijswijk en haar team van medewerkers. Zij zijn zich bewust van het verleden, maar gericht op de toekomst. Vastbesloten om nieuwe hoofdstukken toe te voegen aan de historie van Instituut Blankestijn.

Monumentale vestiging

Instituut Blankestijn is gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Utrecht. Dit pand is sinds jaar en dag het grachtenhuis waar talloze leerlingen werkten en werken aan hun toekomst. Lees meer over de rijke historie van Oudegracht 189.

IB Business Class