30 mei 2017

Klas 2 bij MakerPoint 3D printer

Met de leerlingen van klas 2 zijn we op bezoek geweest bij het bedrijf MakerPoint. Dit bedrijf is gespecialiseerd in 3D-printen; van ontwerp tot realisatie. De leerlingen hebben een introductie gekregen van hoe het 3D-printen zoal in zijn werk gaat.

Allereerst is er uitleg gegeven over het toe te passen materiaal, een kleine introductie hoe de drie assen (X-Y-Z) met elkaar samenwerken en hoe het materiaal wordt samengesmolten tot het eindproduct. Vervolgens hebben we een nieuw ontwerp gemaakt van een spinner op de computer. Er is uitleg gegeven hoe dit ontwerp vervolgens bewerkt moet worden om deze uiteindelijk naar een 3D-printer te kunnen sturen. Het resultaat was direct al geslaagd; door enkele kogellagers in het eindproduct te drukken was de spinner direct klaar om te ‘spinnen’.

Een andere mogelijkheid om een tot een ontwerp te komen is door het scannen van een voorbeeld. Leerlingen hebben als ‘model’ gestaan om gescand te worden. Het was fascinerend om te zien hoe dit met een iPad en een speciaal opzetstuk gedaan werd. Ook dit 3D-resultaat kan weer geprint worden op een 3D-printer.

Al met al hebben de leerlingen een goede indruk gekregen van de vele mogelijkheden van 3D-printen. Na afloop hebben alle leerlingen (en leraar!) een supermooie en unieke spinner mee naar huis gekregen. Met dank aan Luca en Rowan van MakerPoint.