Blankestijn. Een instituut met een lange historie

Instituut Blankestijn is de oudste particuliere school van Nederland met inmiddels een rijke historie en een groot netwerk.

Sinds 1965, het moment dat ‘Instituut Blankestijn’ zijn deuren opende, heeft de particuliere school als doel om leerlingen het maximale uit zichzelf te laten halen met persoonlijk en kleinschalig onderwijs.

Lees hier over Ad Blankestijn in De Volkskrant.

Oprichter Ad Blankestijn

 

Blankestijn werd in 1965 opgericht door Ad Blankestijn. Na zijn middelbareschoolperiode en studie wis- en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht, studeerde hij een tijd in Parijs. Zijn grote voorliefde voor Frankrijk en de Franse taal werd daar ontwikkeld. Hij sprak altijd met bevlogenheid over zijn ‘Parijse’ periode. Diezelfde passie kenmerkte zijn werk en lesgeven. Hij was vernieuwend. Als onderwijsman introduceerde hij het particuliere onderwijs in Nederland. En in 1965 stichtte hij zijn eigen school: ‘Instituut Blankestijn’.

Blankestijn gaf les, voerde persoonlijk de directie en was ook vaak in het weekeinde op zijn Instituut te vinden. Dat Instituut verwierf een uitstekende reputatie, met goed opgeleide medewerkers en goede examenresultaten. In 1999 bouwde Blankestijn zijn concept ‘de laatste twee jaar in één‘ uit tot een volledige opleiding van de brugklas tot en met het examenjaar. Toen Ad Blankestijn in 2003 als eerste begon met een particuliere basisschool, was dit net zo baanbrekend.

Instituut Blankestijn

In 2008 nam hij afscheid van zijn Instituut. Hij nam zich voor om vooral veel te blijven lezen en zich te blijven ontwikkelen, een eis die hij ook aan zijn medewerkers stelde. Hij bracht zijn laatste jaren door in zijn geliefde Frankrijk. Hij overleed in 2015. Zijn Instituut Blankestijn leeft tot de dag van vandaag voort.

Geslaagd onderwijs

De naam van Ad Blankestijn blijft verbonden aan de school, die inmiddels is uitgegroeid tot een minischolengemeenschap met een basisschool en een school voor voortgezet onderwijs met volledige afdelingen voor mavo, havo en vwo, van klas 1 tot en met het examenjaar. De schoolomgeving, de leraren en onze unieke ‘8 leerlingen in een klas’-methode zijn erop gericht onze leerlingen een uitgelezen kans te bieden om zich maximaal te ontwikkelen. Vanaf 1965 slaagden vele duizenden leerlingen van Blankestijn voor het examen vwo, havo of mavo. Onze basisschoolleerlingen behaalden sinds 2004 de hoogst mogelijke Cito-toetsscores en worden optimaal voorbereid op een vervolgtraject op de middelbare school.

Blankestijn wordt vandaag de dag voortgezet door Margriet van Welt – Danes en haar team van medewerkers. Zij zijn zich bewust van het verleden, maar zijn gericht op de toekomst. Vastbesloten om nieuwe hoofdstukken toe te voegen aan de historie van Blankestijn.

Monumentale vestiging

Blankestijn is gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Utrecht. Dit pand is sinds jaar en dag het grachtenhuis waar talloze leerlingen werkten en werken aan hun toekomst. Het zal door regelmatige verbouwingen nog jaren een rustige en plezierige leeromgeving bieden waar leerlingen onder vakkundige begeleiding het maximale uit hun talenten halen. Lees meer over de rijke historie van Oudegracht 189.