11 juni 2020

Met negens en tienen slagen op het gymnasium: Floris Fokker (16) deed het bij Instituut Blankestijn

Floris miste op de reguliere middelbare school de uitdaging, zelfs toen hij een klas had overgeslagen. Instituut Blankestijn bood hem de uitdaging die hij nodig had. En zo sluit hij zijn middelbareschooltijd, twee jaar eerder dan gebruikelijk, met negens en tienen af.

Floris volgde in plaats van acht wel veertien vakken. Zijn cijferlijst telt maar liefst vier tienen: voor wiskunde B en D, natuurkunde en zijn profielwerkstuk. Voor de overige tien vakken haalde hij negens. De eerste twee jaar van zijn middelbareschooltijd zat Floris op het Coornhert Gymnasium in Gouda. “Ze wisten daar niet goed wat ze met me aanmoesten”, vertelt Floris aan Editie NL. Het onderwijs bleef te makkelijk, ook toen hij een klas had overgeslagen. Zijn ouders besloten een particuliere school met een gepersonaliseerde leerweg te zoeken. Zo kwam hij bij Instituut Blankestijn terecht, waar hij startte in het vijfde schooljaar. In de kleine klas van maximaal zes leerlingen kwam hij nog beter tot zijn recht. Instituut Blankestijn helpt elke leerling zijn of haar leerdoelen en ambities waar te maken. Floris kon het onderwijs volgen op een manier die bij hem past en koos ervoor om nog hetzelfde schooljaar voor een aantal vakken eindexamen te doen.

Geschrapte eindexamens

Helaas heeft Floris vanwege corona voor de overige vakken geen centraal examen kunnen maken. En daar baalt hij van. Hij is er namelijk van overtuigd dat hij voor een aantal vakken nog hoger had kunnen scoren. Een tien halen voor Grieks, scheikunde, economie en natuurkunde was ongetwijfeld gelukt.

Verrassend genoeg heeft Floris er niet hard aan hoeven trekken: naast school had hij nog drie banen bij een slager, veehouderij en kaashandel. En alsof dat nog niet genoeg is, geeft Floris ook nog eens bijles in alle schoolvakken. Verder vulde hij zijn weken met verschillende sporten en een debatteam. Dankzij de op maat gemaakte leerweg, was dit prima met school te combineren.

Twee studies tegelijk

In september begint hij aan een dubbele studie. “Ik vond het heel lastig om iets te kiezen. Eerst wilde ik iets doen met Grieks, Latijn en rechten, maar uiteindelijk is het technische wis- en natuurkunde geworden. Het is een dubbele studie, maar ik sluit niet uit dat ik rechten of Latijn en Grieks er nog naast ga doen.”

Floris weet niet wat voor carrière hij uiteindelijk wil. “Ik heb niet echt een droombaan in gedachten en vind alles leuk. Geschiedenis en politiek trekken me, ook vanwege het debatteren. Maar het lijkt me ook gaaf om ondernemer te worden, zoals mijn vader.”

Bron: EditieNL