19 mei 2016

In memoriam Ad Blankestijn 1939 – 2015

Ad Blankestijn, de vader van het particulier onderwijs, is overleden.

Op 29 september is Ad Blankestijn overleden. Met hem is de grondlegger van het particulier voortgezet onderwijs heengegaan, iemand die altijd uitdagingen aanging met de buitenwereld en die niet bang was om tegen de stroom in te roeien.

Blankestijn werd geboren in 1939. Na zijn middelbare schoolperiode en studie wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Utrecht studeerde hij geruime tijd in Parijs. Zijn grote voorliefde voor Frankrijk en de Franse taal werden daar ontwikkeld. Hij sprak altijd met bevlogenheid over zijn ‘Parijse’ periode. Diezelfde passie kenmerkte zijn werk en lesgeven.

Hij was vernieuwend. Als bevlogen onderwijsman introduceerde hij het particulier onderwijs in Nederland. In 1965 stichtte hij zijn eigen school: Instituut Blankestijn.
Blankestijn gaf les, voerde persoonlijk de directie en was ook vaak in het weekeinde op zijn Instituut te vinden. Dat Instituut verwierf een uitstekende reputatie, met prima opgeleide medewerkers en goede examenresultaten. In 1999 bouwde Blankestijn zijn concept ‘laatste twee jaar in één’ uit tot een volledige opleiding van klas 1 tot en met het examenjaar.
Baanbrekend was Ad Blankestijn eveneens, toen hij in 2003 als eerste begon met de particuliere basisschool.
In 2008 nam hij afscheid van zijn Instituut. Hij nam zich voor om vooral veel te blijven lezen en zich te blijven ontwikkelen, een eis die hij ook aan zijn medewerkers stelde. Hij bracht zijn laatste jaren door in zijn geliefde Frankrijk.

Zijn Instituut werd in 2015 vijftig jaar oud en het zal hem genoegen gedaan hebben te horen dat de reünie zo goed werd bezocht en dat het slagingspercentage in het examenjaar zoals gebruikelijk 95 was. Het Instituut wordt door Frans van Heijningen met de huidige medewerkers als een familiebedrijf voortgezet, overeenkomstig het gedachtengoed van Ad Blankestijn.

Zijn naam blijft verbonden aan zijn levenswerk: Instituut Blankestijn.