11 november 2021

Inge: Instituut Blankestijn gaf mij aandacht en warmte

Inge behaalde in 2021 het havodiploma op Instituut Blankestijn. Ze blikt terug op de tijd die ze er doorbracht:

Hoe ik op Blankestijn kwam? Dat is een lang verhaal. Ik had mijn mavodiploma gehaald op een reguliere school en daarna ben ik een jaar naar Rusland gegaan. Vooraf had ik een beetje Russisch geleerd, maar ik kwam daar op een Russische school en ik verbleef in een Russisch gezin. Dat was soms best lastig. Maar het was vooral leuk en gezellig. Ik ben dat gezin als familie gaan beschouwen.

Blankestijn in beeld

Terug in Nederland ben ik naar de vavo gegaan om mijn havodiploma te halen. Dat zou via de staatsexamens gaan, maar niet alles ging goed op die opleiding. Ik vond het niet zo leuk en ik wilde weer weg uit Nederland, naar Spanje. Toen kwam Instituut Blankestijn in beeld.

Aan het eind van het schooljaar 2019 – 2020  ging ik naar Blankestijn, voor lessen Spaans en bijlessen voor maatschappijwetenschappen. Ik heb dat jaar op de vavo enkele vakken af kunnen sluiten, waaronder Russisch, maar intussen heerste er corona, dus ik kon niet naar Spanje.

Toen ben ik gaan werken, in de zorg. Dat beviel me goed en het is belangrijk werk, maar ik wilde eigenlijk ook de andere helft van de vakken nog halen op havo-niveau. In december ben ik ingestroomd bij Instituut Blankestijn, om die laatste vakken te doen. Daarnaast bleef ik in de zorg werken.

Dat was passen en meten en soms paste het niet helemaal, zodat ik ook wel lessen moest missen. Maar Instituut Blankestijn is flexibel en alle docenten stonden klaar om me te helpen als ik wel beschikbaar was.

Aandacht

Als ik Instituut Blankestijn moet samenvatten in een enkel woord, is dat: aandacht. Je wordt als individu gezien, de docenten zien wat je nodig hebt. Die aandacht had ik ook wel nodig, want ik ben niet een leerling die het hele jaar door gelijkmatig is en door mijn faalangst heb ik soms ook de neiging om het bijltje erbij neer te gooien. Maar Blankestijn heeft me niet laten vallen.

Sinds ik hier op school kwam, ben ik zelfverzekerder geworden. Ik weet dat er meer in me zit en dat ik mezelf altijd onderschat heb. Op Blankestijn halen ze uit je wat erin zit. Het is dan ook uiteindelijk allemaal goed gegaan en bij Spaans haalde ik zelfs een tien op mijn examen. Dat verraste me wel.

Blankestijn is geschikt voor alle leerlingen, maar vooral voor leerlingen die hun werk beter willen aanpakken. Ze laten je zien wat je allemaal in je hebt en dat is bij veel leerlingen meer dan ze denken.

Warmte

Het is geen drilschool, maar er is vooral veel warmte. Zo heb ik dat tenminste ervaren. Als je een keer een misstapje maakt, proberen ze je weer op de goede route te krijgen. Altijd wordt de grote lijn in de gaten gehouden.

En nu? Ik volg de opleiding hbo-v, omdat ik meer wil bereiken in de zorg. De opleiding is leuk en ik vind het doel belangrijk, maar soms is er ook onrust in me en dan wil ik weer reizen. Dat zal wel een beetje bij me horen.