5 juli 2016

Jaarafsluiting: All the school’s a stage

Op vrijdag 1 juli werd het schooljaar op Instituut Blankestijn op een wel heel bijzondere manier afgesloten. De middag en de vroege avond stonden in het teken van toneelspelen. De leerlingen voerden het stuk Little Victorians op, geheel in het Engels. Thema was het leven van schoolkinderen in het Engeland van de negentiende eeuw.

Om 14.00 uur arriveerden de acteurs van de Phileas Fogg Theatre Company in hun Fogg Mobile. Om 14.45 uur begon de workshop drama in de aula voor de leerlingen van de niet-examenklassen. Dat was wel even wennen! Je wordt uit je comfort zone gehaald en hebt geen idee van wat er gaat gebeuren.

De acteurs begonnen met een workshop “vertrouwen winnen”. Als je samen de vloer op moet, moet je wel op elkaar aan kunnen. Zo werden leerlingen geblinddoekt en door hun partner door de zaal geleid. Obstakels moesten worden vermeden. Vervolgens werd aan de leerlingen gevraagd om een rij te vormen, de kleinsten voorop, de grootsten achteraan. Een  oefening in stilte, een haast bovenmenselijke opgave als je een puber bent. Toch lukte het wonderbaarlijk wel.

Dat was ook het interessante aan het geheel. Door de workshop leerden onze leerlingen zich bewust te zijn van zichzelf in hun omgeving. Ze leerden hun verlegenheid de baas te worden, te spreken in het openbaar, ook in een vreemde taal, en overtuigd te zijn van hun kunnen.

De theepauze was natuurlijk geheel in stijl met Engelse thee, scones, clotted cream en marmelade, de opmaat voor het tweede deel.

Dit deel was meer toegespitst op de voorstelling van die avond. Onze leerlingen kregen een korte inleiding over hun rol en er volgde een kleine repetitie.

Vanuit de aula kwam het gezelschap op in de boogjeszaal, waar zich intussen ouders, grootouders, andere familieleden en bekenden hadden verzameld. In een openbare generale repetitie werden de puntjes nog even op de i gezet, waarna het spektakel kon beginnen. Een show over kinderen in de Victoriaanse tijd voltrok zich voor de ogen van de toeschouwers. De nodige humor werd niet geschuwd. Toneeltechnisch werd ook het een en ander uit de kast gehaald: toneelgevechten, een rookmachine, geluidseffecten en een heuse coup de theâtre!

Het publiek had de avond van zijn leven. Onze helden kregen een warm applaus, zelfs een staande ovatie!

Op de aansluitende barbecue was het goed napraten. De ouders waren vol lof over de prestaties van hun kinderen. Ze waren verrast door hun acteertalent, hun improvisatievermogen en hun spreken in het openbaar, en dan nog wel in het Engels!

All the school’s a stage and each must play his part. Dat is wat onze “little Victorians” hebben laten zien. Een zeer geslaagde theatrale ervaring.