19 oktober 2022

Nieuwsgierig?

Kom 3 november om 16 uur naar de Oudegracht voor deze bijzonder lezing. U mag ook iemand meenemen die wellicht interesse heeft. Aansluitend is er gelegenheid om met de mentor de resultaten van de eerste toetsweek te bespreken. Graag aanmelden via het contactformulier.

Wie nieuwsgierig is weet in het alledaagse nieuwe kennis en ervaringen te vinden en gaat dat tegemoet met een open houding. Nieuwsgierigheid is de eigenschap voor een leven lang ontwikkelen en leren met plezier: voor jong én oud. Nieuwsgierige kinderen gaan verder dan het onthouden van informatie en zoeken actief naar mogelijkheden om te ontdekken, te leren en lesstof toe te passen. Echter, nieuwsgierig gedrag is niet vanzelfsprekend. Tegenwoordig zitten we snel in de modus automatische piloot waardoor onze nieuwsgierige momenten aan ons voorbij vliegen óf we durven zelfs onze ideeën en prangende vragen niet te stellen; met minder creativiteit, oprechte interesse en nieuwe kennis als gevolg. Onderzoeken wijzen zelfs uit dat kinderen in de loop van hun schooltijd al mínder nieuwsgierig worden. Nieuwsgierigheid is een bijzonder, ontastbaar iets. Maar… wél iets dat getraind kan worden! Hoe kun je door actief in te zetten op onze allermooiste eigenschap het plezier voor een leven lang leren aanwakkeren en vasthouden? En hoe kun jij als ouder/verzorger deze nieuwsgierige houding versterken bij kinderen? Dat ontdek je samen met de oprichter van Nieuwsgierig Denken, Jason Fredrick.


Aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken geeft Jason Fredrick bewezen tips, technieken en methodes die nieuwsgierigheid bij kinderen én jezelf stimuleren. Wat betekent het als je ‘nieuwsgierig bent’? Wat gebeurt er in je brein? Wanneer word je eigenlijk nieuwsgierig? Kun je jezelf en anderen ‘aanzetten’ om te gaan ontdekken? Kun je ook té nieuwsgierig zijn? In een energieke en interactieve sessie ‘Een leven lang nieuwsgierig’ duik je in de fascinerende wereld van nieuwsgierigheid. Zo word je ook zelf aan het denken gezet, want hoe kun je door aandacht te geven aan jouw eigen nieuwsgierigheid je kinderen inspireren om dit ook te doen? Een prikkelende sessie en concrete handvatten na afloop; nieuwsgierigheid was nog nooit zo leuk!