9 november 2023

Nil volentibus arduum

(Niets is onmogelijk voor hen die willen)

Bij Instituut Blankestijn werk je in lesgroepen van maximaal 8 leerlingen. Hierdoor kun je bij ons ook examen doen in vakken die bij andere (particuliere) scholen niet gegeven worden, omdat het aantal leerlingen dat zo’n vak volgt klein is. Neem de vakken Grieks en Latijn. Deze klassieke talen worden bij ons met veel enthousiasme gegeven door Corry Vriesema. Zij behandelt dit jaar Plato en Livius met drie zeer gemotiveerde examenkandidaten.

Waarom zou een vwo-leerling in deze tijd nog kiezen voor ‘dode’ talen als Grieks en Latijn?

“Het leren van klassieke talen verbetert het begrip van onze moderne talen, omdat deze vaak hun wortels hebben in het Grieks of in het Latijn. Je krijgt diepere inzichten in de grammatica en de syntaxis en die kunnen ook bij andere talen worden toegepast. Bovendien verbetert het bestuderen van klassieke talen je analytische vaardigheden en het versterkt je vermogen om kritisch na te denken.”

Examen doen in Grieks en Latijn is niet makkelijk. Welke vaardigheden moet een leerling hebben of ontwikkelen om zo’n examen succesvol af te ronden?

“Het leren van Grieks en Latijn vereist dat je complexe concepten opsplitst in kleinere, beter hanteerbare stukken. Je moet patronen leren herkennen en de relaties tussen woorden en ideeën leren zien. Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig bij klassieke talen, maar ze zijn essentieel bij ieder vak op school en bij iedere academische vervolgstudie.”

Hoe is het om les te geven aan zulke kleine examengroepen?

“Het geeft voldoening om iedere leerling persoonlijk aandacht te kunnen geven. Een uitleg op maat en op ieders eigen niveau.”

Wat maakt, behalve de groepsgrootte, de lessen op Blankestijn zo bijzonder?

“Klassieke talen geven op Instituut Blankestijn is een luxe. Je kunt echt onderwijs op maat aanbieden in zulke kleine groepen. Het is bijna privéonderwijs. Zo kun je voor je leerlingen echt iets betekenen. Met klassieke talen in je pakket gaat er dan een wereld voor je open.”

Behalve de vakken Grieks en Latijn kent Instituut Blankestijn veel meer mogelijkheden om als leerling een succesvol mavo-, havo-, atheneum- of gymnasiumtraject te volgen. Ook als zo’n traject later in het schooljaar gestart wordt. Instituut Blankestijn zet altijd de mogelijkheden van de leerling centraal. “Niets is onmogelijk voor hen die willen.”

Meer weten? Bel 030-2314541 of mail info@instituutblankestijn.nl voor een informatief gesprek of geef u op voor de open dag op 15 november 2023 van 14.00 tot 17.00 uur aan de Oudegracht 189 te Utrecht.