Oudegracht 189: Van Leliënbosch naar Instituut Blankestijn

29 april 2016

Oudegracht 189: Van ‘Leliënbosch’ naar ‘Instituut Blankestijn’

Instituut Blankestijn is gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Utrecht. Dit pand is sinds jaar en dag het grachtenhuis waar talloze leerlingen werkten en werken aan hun toekomst. Het pand zelf kent een rijke historie.

Wanneer ons pand precies is ontstaan is niet bekend, maar in het depot van het Centraal Museum in Utrecht ligt een uithangbord dat dateert van voor 1683. De grachtenpanden aan de Oudegracht droegen toen allemaal een naam. De naam van ons pand was Leliënbosch.

In 1683 veranderde ons huis van naam. Een uithangbord uit dat jaar, ook in depot bij het Centraal museum, vermeldt de naam De Drie Bombasijnen. In zijn geschiedenis is grachtenhuis Leliënbosch niet alleen van naam, maar ook van uiterlijk veranderd. Het uiterlijk van het vier verdiepingen tellende gebouw, met de karakteristieke gevel met hijsbalk, is waarschijnlijk ontstaan in 1735.

Over de bewoners of de functie van het pand is weinig bekend. Wel duidelijk is dat het vanaf 1895 plaats bood aan de Utrechtse Stoom-Koek-Bakkerij. De roetvlekken in de huidige feestkelder van Instituut Blankestijn herinneren nog aan dit stoomtijdperk.

Vanaf 1915 was in Oudegracht 189 de banketbakkerij gevestigd van bakker Van Wijngaarden. Het interieur van de bakkerij was zo opvallend dat verschillende onderdelen nu bewaard worden in het Centraal Museum. De stijl van dit interieur stamt vermoedelijk echter van voor 1915 of 1895. Het is waarschijnlijk dat de eerste elementen van dit interieur al zijn ontstaan in 1735. De houten trap met versieringen uit deze periode maakt nog steeds deel uit van het huidige Instituut Blankestijn. Weinig leerlingen zullen zich realiseren dat zij een monument beklimmen als zij zich naar een les wiskunde of biologie spoeden.

Rond 1964 was ons grachtenhuis de behuizing van een meubelzaak en tapijtenboetiek. Boven deze meubelzaak woonde een student wiskunde die zo zijn eigen ideeën had over het toenmalige Nederlandse onderwijs. In 1965 startte deze student de eerste particuliere school in Nederland. Het grachtenhuis heeft, ondanks vele grote en kleine verbouwingen, zijn huiselijke en niet-schoolse karakter behouden. Het biedt een rustige, plezierige leeromgeving waar leerlingen onder vakkundige begeleiding het maximale uit hun talenten halen. Deze leerlingen kennen Oudegracht 189 niet meer als ‘Leliënbosch’. Zij voelen zich thuis op ‘Blankestijn’.

Lees hier verder over particulier onderwijs en wat wij u kunnen bieden.

Leliënbosch naar Instituut Blankestijn archief monument