Excursie Rijksmuseum Amsterdam

16 mei 2016

Kunstdocente Zita Jansen bezocht samen met een aantal leerlingen van Instituut Blankestijn het Rijksmuseum in Amsterdam. Zij doet verslag van de excursie.

Rijksmuseum Amsterdam

Excursie

Een van de onderdelen van het examen Kunst Algemeen (Kunstgeschiedenis) dit jaar is de kunst uit de Gouden Eeuw. Dit was een bloeiperiode voor de schilderkunst in Nederland. De topstukken die door de Hollandse meesters geschilderd zijn in de 17de eeuw kunnen natuurlijk het best bewonderd worden in het Rijksmuseum in Amsterdam. De indrukwekkende collectie oude meesters wordt prachtig gepresenteerd in de eregalerij.

Het is voor leerlingen een groot verschil of ze naar een plaatje in hun kunstboek kijken of oog in oog staan met een echte Rembrandt. Daarom hebben we de leerlingen van het Instituut meegenomen voor een excursie naar het Rijksmuseum. Met de kennis die opgedaan is tijdens de lessen op school is het extra leuk om door het museum te lopen. Je herkent schilderijen, weet welke symboliek er in verborgen zit of welke stichtelijke boodschap de schilder ons wil vertellen.

De examenrondleiding van het museum leidde ons langs de beeldengalerij, doeken van Frans Hals, Jan Steen en Rembrandt maar ook langs het werk van de hedendaagse kunstenaar Anish Kapoor. Hij heeft zich voor het drieluik in de eregalerij laten inspireren door de schildertechniek en het kleurgebruik van Rembrandt. Aangezien een belangrijk deel van het kunstexamen over moderne kunst gaat was dit een hele mooie aanvulling op alle oude meesters.Breitner

Naast de vaste collectie was er deze keer een expositie waar voor het eerst alle versies van Meisje in kimono door George Hendrik Breitner bij elkaar te zien waren. De verschillende variaties op dit werk, dat geldt als icoon van het japonisme, zijn gemaakt aan het eind van de negentiende eeuw.

excursie RijksmuseumDeze tentoonstelling liep over in zes zalen gevuld met mode uit de periode 1625 tot 1960, te beginnen bij de kleren van de Oranjes uit de Gouden Eeuw tot aan twintigste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent. Dit was een prachtige afsluiter van een boeiende excursie in het Rijksmuseum, waar we naast werk uit de zeventiende eeuw ook prachtige voorbeelden van kunst uit andere periodes gezien hebben.

Reactie van een leerling (Jasmijn)

“Ik vond het bezoek aan het Rijksmuseum en ook het eerdere bezoek aan het Stedelijk museum in Amsterdam erg interessant. Je wordt je bewust van hoe anders kunst is als je het persoonlijk ervaart dan wanneer je het uit een boek moet leren. Bij schilderkunst kun je goed zien wat er door de kunstenaar met de textuur van een doek gedaan is. Bij veel moderne kunst is het juist de bedoeling dat je een kunstwerk daadwerkelijk ervaart om het tot uiting te laten komen. Deze excursies hebben mij goed voorbereid op het examen omdat ik nu het gevoel heb dat ik een totaalplaatje aanschouwd heb. Zowel de kennis over de kunst zelf als de persoonlijke ervaring zorgen ervoor dat ik met een zeker gevoel het examen in stap.”