Gastles rolstoelbasketbal van Geert Schipper

14 juni 2016

MG_2325aGeert Schipper wil kinderen zelf laten ervaren hoe het is om met een beperking te sporten en is met dat doel naar Instituut Blankestijn gekomen. Geert begon met zijn verhaal: “Ik ben Geert Schipper, 37 jaar en heb een incomplete dwarslaesie. Op 3 augustus 2004 heb ik een vliegtuigongeluk gehad, waarbij ik mijn linker hiel en bovenbeen gebroken heb en ook mijn tweede lendenwervel. Na zes dagen in Frankrijk in het ziekenhuis te hebben gelegen en drie weken in Hoorn om vervolgens nog eens zes maanden te revalideren in Heliomare te Wijk aan Zee, mocht ik naar huis. Wat is naar huis..? Alles is anders, als je een beperking hebt. Na enkele maanden revalideren kon ik mijn benen weer een beetje bewegen. Mijn droom om ooit weer te lopen hield ik vast, hoe stellig de revalidatie-artsen ook beweerden dat dit een illusie zou blijven. Een jaar na mijn ongeluk, op mijn eigen bruiloft, zette ik mijn eerste stappen. Daarbij is het niet gebleven. Inmiddels kan ik met twee enkel voetortheses zonder krukken lopen, al gaat het niet als vanouds. Het is al een hele verbetering ten opzichte van alleen maar in mijn rolstoel”.

De leerlingen luisterden aandachtig naar zijn heftige en emotionele verhaal. De vechtlust en het enthousiasme die hij ondanks alles liet zien om door te gaan en zijn dromen uit te laten komen, waren erg inspirerend en bewonderenswaardig. Toen Geert ineens na zijn verhaal opstond uit zijn rolstoel, vielen een aantal monden van verbazing open. Na zijn verhaal gingen we naar de gymzaal waar we met elkaar gingen ervaren hoe het is om te sporten met een beperking. De leerlingen moesten alle onderdelen vanuit een rolstoel doen. Eerst even oefenen en daarna het eerste onderdeel: een estafette. Er werden vier groepen gemaakt en er werd gekeken welke groep als eerste het parcours had afgelegd en het snelst over de finishlijn zou komen. Wanneer je tegen een pion aanreed, moest je een rondje extra om de pion maken. Tja, de pion vermijden bleek soms toch moeilijker dan gedacht. Na de estafette gingen we door met rolstoelbasketbal. Wat was het leuk en hebben de leerlingen hun best gedaan! ‘Ik heb me toch een spierpijn in mijn bovenarmen’, zei een leerling. Het kost ook aardig wat armkracht.

Na deze middag hoopt Geert dat er door de leerlingen anders wordt gekeken naar mensen met een beperking. Dat doen wij nu zeker! De leerlingen hebben geholpen met het inladen van de rolstoelen in Geerts’ bus. Een aantal leerlingen hebben nog even nagepraat met hem en er werd al gevraagd naar de aanschaf van een aantal “Blankestijn-rolstoelen”, zodat we vaker in de gymles kunnen sporten in een rolstoel.

Ben je nieuwsgierig naar wat Geert Schipper allemaal doet in de sportwereld? Kijk dan op SPORTISLEVEN.NL

_MG_2327a